Om Tämnarrundan

Tämnaren är en slättsjö i Heby kommun, Tierps kommun och Uppsala kommun i Uppland och ingår i Tämnaråns huvudavrinningsområde. Sjön är 1,7 meter djup, har en yta på 32,6 kvadratkilometer och befinner sig 35 meter över havet.

Sjön ligger ca 4 mil nordväst om Uppsala, mellan Björklinge, Månkarbo och Östervåla.

Under våren 2022 så slog sig tre entreprenörer i Bygden kring Tämnaren ihop och konstaterade att det saknas något som binder ihop besöksmål och producenter i bygden. Detta var Camilla från Smida AB, Linda från Ängsholmens gårdsmejeri och Terese från Hässelby trädgårdsmästeri. Utifrån detta startades det en förening som organiserade den första Tämnarrundan 28 maj 2022. De lyckades samla över 20 olika besöksmål som hade allt från café och livsmedelsproduktion, till hantverk och livemusik. När dagen för första rundan väl kom var intresset enormt och de olika besöksmålen blev mer eller mindre överrumplade av antalet besökare. Detta tog de tre grundarna med sig vidare för att utveckla konceptet inför en höstrunda.

Nästa runda blev med temat Skörd och gick av stapeln 27 augusti 2022. Det blev en runda med en härlig blandning av ätbart, odlat, djur och natur, väter, second hand och aktiviteter för hela familjen. Även denna runda resulterade i ett stort antal besökare och många som upptäckte nya guldklimpar i sin bygd!

Till vårens runda 27 maj 2023 hade vi en större bredd på utbudet av besöksmål med bland annat träningsverksamheter och mekaniska och tekniska företag. Det finns så fantastiskt mycket roligt att upptäcka och så kreativa entreprenörer i närområdet som vi vill att fler ska få ta del av.

Kommande runda kommer att gå av stapeln den 30 september och då är det med tema höst.

Hoppas att ni vill ta del av Tämnarrundan 30 september 2023 och lära känna din bygd!