Besöksmål

30 besöksmål runt Tämnaren.

1. Smida11. Fågelsta Gårdsprodukter21. Risänge Gård 
2. Blomsterträdgårn12. Magasinet Iggelbo22. Almgrens bigård
3. Solrosen13. Månkarbo charkuteri23. Harbo Keramik
4. Johannas hälsa och coaching14. Syltkrukan24. By Djur och Natur
5. Alien Chili/Ettingbo gård15. Granath Textil25. Laksjön
6. Olpersgården16. Getingbo Perenner26. Harbo IF
7. Slättans gård17. Wisjö Interiör27. Hässelby Trädgårdsmästeri
8. Studio Kapellet18. Nolmyra Bygdegård28. Skogsvallen
9.  Lagbo Stall19. Ängsholmens Gårdsmejeri29.  Bjurvalla Gårdsbutik
10. Blomsterrummet20. Harbo Sockenråd30. Honung i Holm

1. Smida

I Östervålas gamla stolsfabrik ligger en secondhand som blivit ett riktigt smultronställe med stora fyndmöjligheter. Återbruk och gamla fina ting blandas med nyare möbler och design. Camilla som driver Smida brinner för återbruk och saker med historia. Smida köper utvalda delar av hem till försäljning och renoverar möbler vid behov.  Under Tämnarrundans dag erbjuder Camilla utlottning av ett presentkort. På plats finns även Kockjohans foodtruck. 

Adress: Arosvägen 4, Östervåla

Instagram: Smida_ab 

Välj besöksmål

2. Blomsterträdgårn

Helena Andersson driver med sin man Tomas sedan 10 år tillbaka Blomsterträdgår´n i Östervåla. Dom har öppet året runt med krukväxter, snittblommor, binderier och presenter men det är nu som den lilla lantliga handelsträdgården blomstrar som mest och är fylld med perenner, rosor, klätterväxter, bärbuskar. Det stora växthuset har sommarblommor, grönsaksplantor, kryddor och mycket mer. Här finns även jord och gödseln, fröer och trädgårdstillbehör. 

Fredsgatan 5, Östervåla

Instagram: blomstertradgarn_

Välj besöksmål

3. Solrosen Secondhand & Café

Solrosen, secondhand och café på dalvägen 4 är säkert bekant för många lokalbor. Solrosen är ett socialt företag där människor som av någon anledning kommit utanför arbetsmarknaden, tränar på att komma tillbaka igen. Här finns en blandning av antikt, kuriosa, kläder, möbler, textilier, böcker, tavlor med mera. Genom att skänka, handla eller fika på Solrosen så gör du skillnad genom att skapa sysselsättning för många personer, samt gör en god gärning för miljön genom att cirkulera och återbruka saker. I caféet finns det hembakat och goda smörgåsar och lättare luncher. Under Tämnarrundans dag säljer Solrosens Café matiga smörgåsar, kaffe och dryck utanför Solrosen. Perfekt om man vill ta med sig och fika på någon av naturplatserna runt Tämnaren. 

Adress: Dalvägen 4. 

Instagram: secondhandsolrosen och cafe.solrosen

Välj besöksmål

4. Johannas hälsa och coaching

På Dalvägen 14 i Östervåla finns en härlig blandning av företag. Här håller Johannas hälsa och coaching till, Östervålas enda PT-studio med både gruppass och enskild träning (från barn till seniorträning). En trivsam liten lokal för dig som gärna tränar i mindre grupp med hjälp av engagerad PT. Under tämnarrundans dag kommer det att hållas ett kostandsfritt styrketräningspass (se sociala medier för schema) samt samtal kring balans mellan träning, vila, kost, sömn. 

Adress: Dalvägen 14, Östervåla

Facebook: Johannashalsaochcoaching
Instagram: Johannas_halsa_och_coaching

Välj besöksmål

5. Alien Chili & Ettingbo gårdsbutik

Längs med en slingrig landsväg några kilometer utanför Östervåla ligger Ettingbo gårdsbutik. Här säljs gårdens produkter såsom ägg, grönsaker och så chili från Alien Chili (som ligger på samma ställe). Gårdsbutiken drivs av Titti Ekegren och dottern Alva och brukar vara öppen torsdag till söndag. Alien Chili drivs av Michael Ekegren som med stor passion odlar olika sorters chili, detta år 130 olika sorter! Han visar upp den starkaste chilin han har som heter Dragon Breath, se bild. Men Michael gör också egna korsningar av chili genom att pollinera mellan olika plantor, och detta måste göras både noggrant och precis vid rätt tillfälle. I produktionsköket tillverkas det olika produkter med chili såsom marmelader, såser, kryddmix, chilisalt, vegansk kimchi, chutney i olika styrka och smak.

Det som Michael tycker är roligast är att försöka få de som är tveksamma till chili att testa på. Chili kan nämligen vara mycket milda, men tillföra mycket smak. Han säljer sin chili, frön med mera över hela landet. 

På Tämnarrundans dag ordnar familjen med fika, lättare lunch, försäljning av kycklingar och ägg och olika chiliprodukter. 

Adress: Ettingbo 143, Östervåla

Instagram: Alien_Chili & Ettingbogardsbutik
Hemsida: Alien Chili & Ettingbo Gårdsbutik

Välj besöksmål

6. Olpersgården

Olpersgården är en levande släktgård som funnits i släkten i över 400 år. Familjen Olsson visar upp den ståtliga mangårdsbyggnaden som privat gårdsmuseum. Där får du höra släktens, föremålens och bygdens historia och uppleva de unika väggmålningarna från 1826. Under besöket kan du även njuta av det hembakade fikat på det trivsamma gårdstunet. Guidade visningar av Olpersgården hålls kl 10, kl 12 och kl 14.

Olpers Skogbo 143, Östervåla

Hemsida: olpersgarden.se
Instagram: olpersgarden

Välj besöksmål

7. Slättans Gård

Nordväst om Tämnaren, cirka fem kilometer från Aspnäs inne i den stora skogen, finner man Slättans gård som producerar ägg och kött. På fälten betar nötraserna herreford och angus som går utomhus året om. Madde och Micke som driver gården har som mål att skapa ett högkvalitativt kött som du inte hittar i vanliga butiker. Djuren får växa långsamt och med foder som gårdens gräs och ensilage får de ett fint marmorerat kött med nyttiga fettsyror. Köttet förädlas till olika sorters korvar, hamburgare och fina köttdetaljer hos ett lokalt slakteri. De har även en mindre besättning med ca 350 hönor, som värper färgglada ägg. Äggen säljs färska tillsammans med köttet i närbelägna REKO-ringar. 

På Tämnarrundan välkomnar familjen er till gården där ni kan se hur hönsen och kossorna lever. Till lunch serveras gårdens egna hamburgare, ”pulled beef”, samt korv från grillen och självklart går det att köpa med sig produkter hem. 

Adress: Slättan 130, Östervåla

Instagram: slattansgard
Facebook: Slättans Gård

Välj besöksmål

8. Studio Kapellet

Studio Kapellet är en plats för samverkande konst och rekreation som drivs av konstnärerna Dick Hedlund och Hanna Wildow i ett f.d baptistkapell anno 1890 i Staffansbo, Östervåla. Studio Kapellet är en plats som vänder sig både inåt och utåt, som skapar dialog mellan bygden och konst, och som bjuder in till gemensamma utbyten med den uppländska landsbygden som utgångspunkt. Studio Kapellet vill erbjuda möjligheter att andas ut – ett utrymme för rekreation – och att andas i – att inspireras av och ta del av konst och kultur. Här visas och skapas konst som ger möjligheter att sakta ned, att vila, att vårda sig själv och jorden vi rör oss på. En konsthall i en trädgård, en skulpturpark på ett gammalt potatisland och ett performance på en åker. Och en möjlighet att delta i samverkande skapandeprocesser och intima samtal om hållbar bygd, natur och kultur.

Den 25 maj öppnar Studio Kapellet för första gången för allmänheten med konstutställning och konst-workshop! 

Kl. 11.30 – Guidad visning av konstverken i skulpturparken. 

Kl. 13.30 – Workshop: Cyanotypi. Var med och själv testa på tekniken cyanotypi, att med hjälp av solljus och vatten framställa djupblå fotografiska avbildningar. Workshopen tar ca 60 minuter och du får ta med ditt konstverk hem. Passar både barn och vuxna! 

Däremellan finns det möjlighet att vandra runt i konstutställningen på egen hand eller sitta i en trädgårdsstol och vila. Aktiviteterna är kostnadsfria och fika finns till självkostnadspris.

Staffansbo 105, Östervåla

Instagram: studio_kapellet

Välj besöksmål

9.  Lagbo Stall 

Lagbo stall är en rid- och körskola samt kursgård i Östervåla som drivs av Titti Linbom. På gården finns det ett flertal svenska lantraser tex nordsvenska brukshästar och gotlandsruss. Titti är utbildad ridlärare och har drivit Lagbo stall sedan 1990. På Lagbo Stall kan man ta ridlektioner i lagom stora grupper, på snälla hästar, och det ordnas även andra roliga aktiviteter. Under Tämnarrundans dag kan man klappa hästar och prova på ridning. Läs mer om hästarna och gårdens djur på hemsidan. 

Lagbo 143 Östervåla

Hemsida: Lagbo Stall

Välj besöksmål

10. Blomsterrummet

Blomsterrummet är ett familjeföretag som skapar fina blomsterarrangemang till alla möjliga tillfällen. Tidigare hade de en blomsterbutik på gågatan i Uppsala men i januari 2024 stängdes butiken och verksamheten flyttades hem till Östervåla. Under våren öppnar de en gårdsbutik på gården i Huggle där det också finns en snittblomsodling. 

Under dagen säljs det buketter till mor, med anledning av mors dag.

Passa på att unna dig en glass! Vi har valt ut några smaker av Farbror Arnes sortiment från Triumfglass.

Huggle 327, Östervåla
Instagram: @blomsterrummetuppsala

Välj besöksmål

11. Fågelsta Gårdsprodukter

Mellan Östervåla och Aspnäs, nordväst om Tämnaren ligger Fågelsta gård som är ett familjedrivet företag med köttuppfödning. Fågelsta köper kalvar från mjölkproduktionsgårdar som de föder upp på ängarna jämte sjön i ett lösdriftssystem. De säljer sina produkter i lokala REKO-ringar och i den egna gårdsbutiken. Från ett närbeläget charkuteri tillverkas korvar av olika slag. Dessa kan besökare smaka på under Tämnarrundan när det grillas utanför den nybyggda gårdsbutiken. 

Fågelsta 223, Östervåla

Instagram: fagelstagardsprodukter

Välj besöksmål

12. Magasinet Iggelbo

Mia och Anders Lindgren startade Magasinet i Iggelbo den 12 november 2022. Innan dess drev Mia blomsterhandeln i Tierp i 12 år och Anders jobbade som mäklare.

Tanken med Magasinet var från början en mysig oas dit besökare kan åka på helgen och inspireras, shoppa lite helgblommor och inredning samt ta en fika med familj och vänner. Många av kunderna har redan blivit stammisar och nya kunder hittar dit hela tiden. Butiksytan på över 200 kvm gör att det får plats många besökare. Magasinet blir helt enkelt en trevlig knutpunkt för besökare, med stor parkering, ett trevligt fik med hembakat, och mycket fina inredningsprodukter, presentartiklar och blommor.

Under Tämnarrundans dag den 30 september håller magasinet öppet och det finns även hembakat fika i caféet.

Adress: Iggelbo 123, Månkarbo

Instagram: magasinetiggelbo

Välj besöksmål

13. Månkarbo charkuteri

I Månkarbo finns ett lokalt charkuteri som säljer hantverksproducerad korv, kött och chark. Piotr och Dorota kommer ursprungligen från Polen men har bott många år i Sverige. De har länge haft en dröm om att producera olika typer av korvar och charkprodukter som i Polen. Nu har de helt nya lokaler i Månkarbo där de sedan början av 2023 hanterar hela kedjan med slakt, styckning och förädling själva. Korven tillverkas på ett traditionellt sätt utan mjöl och med egna kryddblandningar. I den lilla butiken kan du välja mellan 50 olika sorters korv, torkade eller rökta och med olika kryddblandningar. Bland styckdetaljerna finns kryddade detaljer som går att lägga på grillen direkt, eller så köper man lamm, nöt eller fläskfärs och lagar något gott hemma. Jägare kan lämna in vildsvin som blir till goda produkter, ett bra sätt att ta tillvara på en naturresurs i vår bygd. 

Under Tämnarrundans dag kan du träffa Piotr och Dorota, smaka på deras olika produkter och handla i deras gårdsbutik. De erbjuder även försäljning av grillad korv med bröd utanför butiken. 

Adress: Månkarbovägen 16, Månkarbo

Hemsida: Månkarbo Charkuteri

Välj besöksmål

14. Syltkrukan

I Månkarbo ligger Syltkrukan som producerar sylt, marmelad, saft, gelé och honung från egna kupor. Detta gör de med lokala råvaror som de plockar själva. Syltkrukan öppnades redan 1991 av Monica Sandström som ni ser på bild. Sedan dess har familjeföretaget utvecklat verksamheten med café och restaurang som är öppen dagligen mellan kl 10-17. Syltkrukan är även flitiga marknadsbesökare och säljer sina produkter på REKO-ringar i Uppsala och Stockholm. 

Ett tips är att testa deras frasiga våfflor med hjortronsylt och riktigt goda vårrullar som tillbehör. Under Tämnarrundans dag erbjuder Syltkrukan 10% rabatt på allt i gårdsbutiken. 

Adress: Ilmårsbergsvägen 7, Månkarbo

Hemsida: www.syltkrukan.se

Välj besöksmål

15. Granath Textil

En liten avstickare från Månkarbo leder till Monica Granath och hennes spännande hantverk i ull.  Här finns handspunnet garn, tovade produkter, lammskinn, trasmattor, sticklingar och råull. På Tämnarrundans dag dag visar Monica hur man spinner ull från olika fårraser samt alpacka. Ett något bortgömt hantverk som kan vara kul att testa på. Det går även att handla trädgårdsull, trasmattor och sticklingar.

Österensta 105, Tierp

Välj besöksmål

16. Getingbo Perenner

Hos Hedvig och Björn Järpemo på Getingbo Perenner finner ni flertalet perenner och blommor. Getingbo tog för några år sedan över den då väl inarbetade charmiga plantskolan Överbo. Många känner igen ”piongubben” Sture. Getingbo för arvet vidare med bland annat 30 olika sorters pioner i sortimentet. Att ta del av Stures piontips är ett måste! Gårdens butik Magasinet säljer krukor och annat fint till trädgården, samt hembakat fika. Här finns även aktiveringshägn för hundar. 

Adress: Getingbo 110, Månkarbo

Hemsida: Getingbo Perenner

Välj besöksmål

17. Wisjö Interiör

Wisjö Interiör ligger på familjen von Knorrings gård i Norrvissjö öster om Tämnaren. Bland hästar och äppelträd finner du en inredningsbutik med klassisk och tidlös inredning från många kända och mindre kända varumärken. Förutom inredning förädlas här antika möbler med målet att väva ihop det gamla med det nya. 

På gården finner du förutom inredningsbutiken; hästverksamhet, bisamhällen från Årby-Rusthåll, Gotlandsfår i mindre skala som blir magiska skinn och köttlådor samt produktion av foder och strö till smådjur i form av väldoftande hö, müsli och guldgul halm. 

Under Tämnarrundan kan besökare ta en fika i gårdscaféet, samt handla i gårdsbutiken.  

Adress: Norrvissjö 124, Björklinge

Hemsida: www.wisjo.se 

Välj besöksmål

18. Nolmyra Bygdegård

Mellan Björklinge och Harbo, i Tämnarens östra hörn, ligger Nolmyra bygdegård. Detta är en väldigt aktiv bygdegård men många aktiviteter, bland annat den populära kakfestivalen på sommaren, men även gökafton och varieté. Under Tämnarrundan finns det möjlighet att äta vårrullar, phad thai, grilla korv och viltkorv. 

Vid första anblick är Nolmyra kanske bara en samling hus som man snabbt far förbi, men platsen har funnits länge och har en spännande historia. Två torp på platsen är daterade från 1300-talet, Gråmuren och Näverbo. Troligtvis hämtades järnmalm här redan på medeltiden för Ransta hytta. Under 1600-talet hämtades malmen till masugnen vid Viby bruk (Harbo), och i slutet av 1700-talet hämtades även malm till Överbo (mot Åkerlänna) masugn. 

När Tämnaren sänktes i slutet av 1800-talet blev Nolmyras annars sanka åkermark mycket bördig. Detta gjorde att byn växte och ett garveri och ett missionshus kom till. Dessa kan man se i korsningen mellan Nolmyra och Björklingevägen. Nolmyra är en levande bygd men god grannsämja och många roliga aktiviteter. 

Hemsida: Nolmyra Bygdegård 

Välj besöksmål

19. Ängsholmens Gårdsmejeri

Där Tämnaren mynnar ut i Sörsjön kan man kan man längs med den ringlande Harboån få syn på betande vattenbufflar. Deras arbete går ut på att renovera sankmark. De välter buskar och träd, gör lerbad och betar de späda skotten av vass i vattnet. Bufflarnas mjölk blir till buffelmozzarella och andra goda ostar i gårdens mejeri och tjurarna blir så småningom ett smakrikt naturbeteskött. 

Ängsholmens gårdsmejeri är ett familjeföretag som kan stoltsera med att vara världens nordligaste belägna buffelmejeri. Under Tämnarrundan är det öppet hus. Ni kan träffa gulliga årskalvar och prata med bufflarnas husse Pontus, handla gårdens ostar som tex buffelmozzarella, äta napolitansk pizza från pizzeria på besök, eller fika gelato (italiensk glass) från Fiket i Färnebo. 

Adress: Floberga 915, Harbo

Hemsida: www.angsholmensgardsmejeri.se 
Instagram: buffellinda

Välj besöksmål

20. Harbo Sockenråd

Harbo Sockenråd är en ideell förening som startade 2006, som bevakar intressen för folkbokförda och fastighetsägare i Harbo Socken. Styrelsemedlemmar är representanter från föreningar i Harbo och arbetet går ut på att bland annat bevaka remisser och beslut inom tex trafikfrågor och byggplaner, dvs allt som rör vår socken. Sockenrådet arbetar även aktivt för att stötta olika projekt i deras arbeten, exempelvis badplatsen, bensinmacken och elljusspåret i Harbo centrum. 

På Tämnarrundan står sockenrådet på Ängsholmens Gårdsmejeri och informerar om sitt arbete. 

Facebook: Harbo Sockenråd

Välj besöksmål

21. Risänge Gård 

Risänge Gård är en mjölkgård som drivs av Jan-Erik och Susanne Larsson och har varit i familjens ägo sedan 1918. Till gården hör förutom mjölkkor även köttdjur, egen odling av spannmål och vall, samt skogsbruk. 

Under Tämnarrundans dag ordnar de loppis på gårdsplanen. Man kan titta på deras djur som är på betet hemmavid, kalvar och kvigor. Råmjölk finns till försäljning. 

Risänge 116, Harbo

Välj besöksmål

22. Almgrens bigård

Längs med den smala Björklingevägen mot Harbo, beläget på en kulle ligger Almgrens bigård. Det är svårt att missa eftersom trädgården fylls av färgglada bikupor. Almgrens har även kupor på flera andra ställen i bygden vilket ger namn åt deras honung, tex Risänge, Viby och Valsön. När kuporna står på olika ställen får honungen en säregen karaktär, färg och smak. För sorten Risänge är huvuddragen lönn, maskros och vitklöver medan det för Valsön är hägg, hallon och rallaros. Smaken av vår bygd helt enkelt.

Almgrens bigård drivs av makarna Almgren. De har sysslat med bin sedan 2014 och satsar på att ha 100 kupor inom några år. Hos Almgrens kan man hyra bikupor, köpa en andel i en kupa, adoptera en drottning med mera. 

Under Tämnarrundan kan man smaka på olika sorters honung, handla bivaxljus och presentprodukter samt se bin i en särskild visningskupa. 

Adress: Risänge 115, Harbo

Hemsida: Almgrens Bigård

Välj besöksmål

23. Harbo Keramik

Några stenkast från Almgrens bigård längs med Björklingevägen ligger Harbo Keramik. Eva som driver butiken är verksam under sommaren och gör i huvudsak bruksföremål men även en del skulpturer och tavlor. Här kan man handla handgjorda koppar, skålar, tallrikar och vaser. Under Tämnarrundan ordnas en utställning av akryl och akvarell-målningar samt möjlighet till köp av stengods i gårdsbutiken. 

Instagram: harbokeramik

Adress: Broberget 106, 74047 Harbo

Välj besöksmål

24. By Djur och Natur

By är ett litet samhälle någon mil söder om Harbo och här finns By Djurpark. Gården fungerar som en fristad för djur som behöver ett livslångt hem. Här bor det åsnor, hästar, getter och kaniner. Gårdens djur är självklara familjemedlemmar, som får leva sina liv naturligt utan att behöva prestera eller producera något. 

På Tämnarrundans dag finns möjlighet att gå en promenad i skogen tillsammans med 10 miniatyråsnor, getter och hästar. Djuren går lösa och promenaden går i den takt som djuren vill, utan att stressa. En njutning för kropp och själ. 

För den som bara vill mysa med de keliga åsnorna i deras skogshage finns även den möjligheten. Åsnorna är mycket sällskapliga och trängs runt besökare för att bli kliade och borstade.

By 168, Harbo

Facebook: By Djur och Natur

Välj besöksmål

25. Laksjön

Denna skogssjö är ett populärt tillhåll för lokalbor. Det är något visst med att simma omgiven av träden. Tidigare var Laksjön en kommunal badplats men numer drivs det av en ideell organisation, och med hjälp av medlemmarna får man en väl omhändertagen strand med beachvollyboll och grillplats. Bastun är på plats sedan 2023 och går att boka online. I slutet av maj borde det vara badväder. En perfekt avslutning på Tämnarrundan. Det finns möjlighet att värma sig i den vedeldade bastun, 20 kr/person. Vem vågar ta ett dopp?

Adress: Nedre Laksjövägen 5, Harbo

Hemsida: Laksjön

Välj besöksmål

26. Harbo IF

Harbo Idrottsförening är en ideell idrottsförening som nyss har fyllt 100 år. På marmorvallen i centrala Harbo finns gräsfotbollsplan, omklädningsrum, ett välutrustat gym och olika aktiviteter anordnas under hela året exempelvis pingis och fotbollsträningar. 

Under Tämnarrundan ordnas en större loppis på Marmorvallen och man kan prova på utepingis. Roligt för alla åldrar. Här finns en kiosk som serverar kaffe och kaka. 

Kl 10:00-14:30 Loppis och utepingis

Kl 15:00 öppnar entrén till mat och öltält. 

Kl 16:00 Avspark Harbo IF – Månkarbo IF div 5 västra (Slaget om Tämnaren). 

Kl 18:00 musik i tältet framfört av Platina (coverband) till 00:00. Entré 50kr. 

Facebook: Harbo IF

Välj besöksmål

27. Hässelby Trädgårdsmästeri

Strax utanför Harbo samhälle ligger gården Hässelby och företaget Hässelby Trädgårdsmästeri. Här är det på Tämnarrundan öppet i gårdsbutiken med fina ting till hem och trädgård. Hembakat fika, uppdrivna Dahlior, plantor och litet sortiment av trädgårdsväxter.  På dagen finns även en loppis att fynda i.

Adress: Hässelby 118, Harbo K

Instagram: Hasselby_tradgardsmasteri

Välj besöksmål

28. Skogsvallen

Folkparken Skogsvallen invigdes 30 juni 1935. Många av Sveriges och även världens kändaste artister har uppträtt på folkparken. Inne på området finns ett museum som berättar om den nästan 90-åriga historien. Skogsvallen drivs av eldsjälar, är en ideell verksamhet och allt överskott går till Östervåla idrottsförening. 

På Tämnarrundan anordnas det på Skogsvallen en ”Efterrunda – en kväll i rock och blues”, som öppnar först när rundan tar slut. 

När man besökt flera ställen under rundan kan det vara trevligt att varva ner med lite bra musik. Lyssna på lokala band som spelar och sjunger blues och rock inne på stora dansbanan. Baren kommer att vara öppen med lokalproducerad öl, så detta blir en gemytlig lokal pub och musikafton. Det kommer även finnas möjlighet att besöka Skogsvallens museum.

Öppet från 15.30 till 24.00.

Svingbolsta 410, Östervåla

Hemsida: Skogsvallen

Välj besöksmål

29.  Bjurvalla Gårdsbutik

Bjurvalla gårdsbutik strax utanför Östervåla drivs av Marie Ring sedan två år tillbaka. Gårdsbutiken ligger någon kilometer in från väg 272, i gaveln på gårdens lada, med oändlig utsikt över fälten. Här finns mängder av intressanta produkter inom mathantverk, stenmalet kulturspannmål, oljor, lakrits, kolor, olika drycker te x tonic med sjöpung, och tonic med granbarr! Här finns även svensk såpa, rengöringsmedel, tillskott och så utvalt svensktillverkat foder till hästar. Helt enkelt produkter som man inte hittar på så många andra ställen. Under Tämnarrundans dag bjuder Marie och hennes pappa på provsmakning av butikens produkter. De hälsar varmt välkomna!

Bjurvalla 423, Östervåla 

Instagram: bjurvallagardsbutik

Välj besöksmål

30. Honung i Holm

Catharina Lindahl är biodlare sedan 17 år och bor lite väster om Östervåla där hon har femton samhällen. Lådorna i olika färger står travade ovanpå varandra, här bor det närmare en miljon bin! 

Under Tämnarrundans dag erbjuder Catharina provsmakning av honung. Om du är sugen kan du även få låna en bidräkt och kika ner i en kupa. Självklart kan man handla med sig honung hem också. Catharina säljer sin honung i lokala REKO-ringar. 

Holm 125, Tärnsjö

Instagram: Honung_fran_holm 

Välj besöksmål